Milieustrafrecht is een onderdeel van het economische strafrecht.
In het geval u een milieudelict pleegt, hebt u een advocaat nodig die is gespecialiseerd op het terrein van het milieustrafrecht.
Als men bijvoorbeeld een giftige stof loost, pleegt men een milieudelict. Ook bedrijven kunnen wetten overtreden. De eigenaar en/of bestuurder van het bedrijf kan zich dan niet aan aansprakelijkheid onttrekken.
Op grond van artikel 51 Wetboek van Strafrecht kan een rechtspersoon strafbaar zijn voor een handeling van een natuurlijk persoon (ofwel: een mens) als die handelingen:
De opsporing neemt toe, en vaker wordt strafrechtelijk gereageerd. Onder meer het Openbaar Ministerie houdt zich met de opsporing van milieudelicten bezig, maar ook ambtenaren. Wanneer ambtenaren zich met opsporen bezig houden, dan is men niet verplicht antwoord te geven. Men hoeft zichzelf immers niet te belasten. Als een ambtenaar zich bezig houdt met toezicht, dan is men wel verplicht antwoord te geven. Het is dus van belang, dat men weet in welke hoedanigheid de ambtenaar optreedt.
Er kunnen vanuit het bestuursrecht maar ook vanuit het stafrecht straffen worden opgelegd, als men regelgeving overtreedt. Men kan dan denken aan een boete (een bestuurlijke boete) maar ook aan een gevangenisstraf. Ook kan een bedrijf voor een bepaalde periode worden gesloten. Het krijgen van een transactie of een sepot behoort ook tot de mogelijkheden.
WED: Wet op de Economische Delicten
Wm: Wet Milieubeheer
Flora- en Faunawet
Sv: Wetboek van Strafvordering
Sr: Wetboek van Strafrecht
Natuurbeschermingswet
Richtlijnen en Verdragen op Europees en internationaal niveau