Let wel, dit is een opzegverbod en geen ontslagverbod. Met andere woorden: het geldt alleen voor de ontslagprocedure bij het UWV.
Het opzegverbod komt er op neer dat een verkregen ontslagvergunning niet gebruikt mag worden zolang de werknemer ziek is. Doet de werkgever dit toch dan is de opzegging vernietigbaar; de nietigheid althans vernietigbaarheid dient binnen twee maanden na de opzegging te worden ingeroepen; bij voorkeur schriftelijk. Het gevolg is dat de arbeidsovereenkomst doorloopt.
Hoewel het opzegverbod alleen geldt voor UWV-ontslagen, zal de kantonrechter niettemin niet snel ontbinden indien een werkgever voor ontbinding van een arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer heeft gekozen om het opzegverbod te omzeilen. Sinds een aantal jaren is in de wet opgenomen dat de kantonrechter in geval van ontbinding zich ervan dient te vergewissen of het ontbindingsverzoek verband houdt met een opzegverbod, zoals het opzegverbod tijdens ziekte. Als de rechter tot het oordeel zou komen dat de ziekte de eigenlijke reden voor het ontbindingsverzoek is, zal hij het verzoek in het algemeen afwijzen.
Bovenstaande betekent dat bijvoorbeeld bij reorganisaties, derhalve bedrijfseconomische redenen, de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer kan worden beëindigd.
Het opzegverbod tijdens ziekte wordt doorbroken indien de werknemer niet meewerkt aan reïntegratie.
Het opzegverbod geldt niet tijdens de proeftijd.