Als men een belastingaanslag niet op tijd betaalt, dan ontvangt men een aanmaning. Voor die aanmaning worden u ook aanmaningskosten in rekening gebracht. Binnen 10 dagen moet u de aanmaning betalen: de belastingaanslag met daarbij de aanmaningskosten.
Tegen deze aanmaningskosten kunt u schriftelijk een bezwaarschrift indienen, binnen 6 weken. Kijk op JouwAdvocaat.nl bij rechtsgebied Bestuursrecht voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift.
Als u de aanmaning vervolgens niet op tijd betaalt, dan krijgt u een dwangbevel. Voor dat dwangbevel worden u ook kosten in rekening gebracht. Binnen 2 dagen moet u het openstaande bedrag (de belastingaanslag met de aanmaningskosten) betalen, plus de kosten van het dwangbevel.
Dan kan er beslag worden gelegd, op bijvoorbeeld uw inkomen, of uw bezittingen.
Men kan tegen de uitvoering van het dwangbevel bij de rechtbank in verzet gaan. Dat kan uitsluitend door middel van een advocaat. Met verzet kan men alleen ageren tegen het dwangbevel, als bijvoorbeeld komt vast te staan dat het dwangbevel naar het verkeerde adres is gestuurd, of als de aanslag al betaald is bijvoorbeeld. Met verzet kan men niet de hoogte van de aanslag proberen aan te laten passen bijvoorbeeld. Daarvoor moet men een bezwaarschrift tegen de aanslag indienen, binnen 6 weken, bij de Belastingdienst.