Niet voor alle zaken moet men griffierecht betalen. Voor bijvoorbeeld verweer tegen een ondertoezichtstelling van kinderen hoeft men geen griffierecht te betalen, en evenmin voor een strafzaak. Bij de meeste civiele (burgerlijke) zaken moet men wel griffierecht betalen, en bij bestuursrechtelijke zaken.
Hoeveel is het griffierecht?
Dat is door de overheid vastgesteld. Voor 2016 gelden nieuwe bedragen. Kort gezegd, is het zo dat het griffierecht voor sommige procedures hoger is dan voor andere procedures. Ook is het griffierecht hoger, als het financiële belang hoger is. Als u als burger bijvoorbeeld procedeert over een bedrag van € 500,--, dan is het logisch dat u dan minder griffierecht betaalt, dan wanneer een grote onderneming procedeert over € 5.000.000,-. Ondernemingen moeten een hoger griffierecht betalen dan burgers.
Wilt u weten hoeveel het griffierecht is? Op de website van de rechtspraak kunt u dat zien, met deze doorlink.
https://www.rechtspraak.nl/Hoe-werkt-het-recht/Kosten-rechtszaak/Griffierecht
Aan wie betaalt men het griffierecht?
Griffierecht heet nu eenmaal griffierecht omdat dit betaald moet worden aan de griffie van de rechtbank. Op het moment dat u een processtuk indient, wordt in feite een factuur gemaakt, en aan u toegestuurd. Dat griffierecht moet u binnen een bepaalde termijn betalen. Doet u dat niet, dan heeft dat in principe tot gevolg dat u niet meer meedoet in de procedure. Dan wordt bijvoorbeeld uw verzoek niet toegewezen, of uw verweer niet meegenomen in de procedure. Dat leidt er in principe toe dat u verliest. Op deze regel doen zich wel uitzonderingen voor, die in dit artikel niet verder behandeld worden. En dan moet u toch nog het griffierecht betalen. Ofwel: u speelt in de procedure geen rol meer, maar moet toch het griffierecht betalen.
Als u procedeert met een advocaat, dat in veel procedures een verplichting betreft, dan wordt het griffierecht bij uw advocaat geïncasseerd. De advocaat berekent het aan u door. Veelal gebeurt dat bij wege van een voorschot.
Griffierecht bij civiel recht
Als deze procedure wordt gevoerd bij de kantonrechter, dan hoeft de gedaagde (verwerende) partij geen griffierecht te betalen. Alleen degene die de procedure start (de eiser) moet griffierecht betalen. Als deze procedure wordt gevoerd bij de rechtbank, of bij een hogere instantie, dan moet ook de gedaagde (de verwerende) partij griffierecht betalen.
Griffierecht bij bestuursrecht
Als er een procedure wordt gestart bij de bestuursrechter, moet men griffierecht betalen. Men doet er verstandig aan, om in die procedures aan de rechter te vragen (in het stuk dat u indient om de procedure te starten) om, als u wint, de verwerende bestuursrechtelijke instantie in de kosten van de procedure te veroordelen, zodat deze het griffierecht aan u moet vergoeden.
Griffierecht bij strafrecht
Bij strafrecht bent u geen griffierecht verschuldigd.
Het griffierecht is lager, als uw inkomen lager is
Wie een laag inkomen heeft, betaalt minder griffierecht, maar dan moet dat wel direct bij aanvang van de procedure aangegeven zijn. In een procedure die wordt gevoerd met een advocaat, geeft de advocaat dat voor u aan op het processtuk. Als u procedeert zonder advocaat, dan moet u een verzoek indienen voor toepassing van een lager griffierecht, en een Inkomensverklaring meezenden. Bij de Raad voor Rechtsbijstand kan een Inkomensverklaring worden aangevraagd.
Daarvoor kunt u deze doorlink gebruiken: www.mijnrechtsbijstand.rvr.org
Maak een proefberekening van het griffierecht dat u moet betalen
https://www.rechtspraak.nl/Hoe-werkt-het-recht/Kosten-rechtszaak/Griffierecht/Paginas/Proefberekening-griffierechten.aspx