Wat is een conservatoir beslag?

Beslagrecht
Overzicht

In dit artikel wordt uitgelegd wat een conservatoir (spreek uit als: "conservatoor") beslag is.

Een conservatoir beslag kun je alleen leggen, als de rechtbank (de voorzieningenrechter) daarvoor toestemming heeft gegeven. 

Stel daar niet te veel bij voor: er wordt al snel geconcludeerd dat er reden is om beslag te willen leggen.  Er bestaat wel een uitzondering op, in het geval van een buitenlandse uitspraak, waarbij nog aan bepaalde voorwaarden moet zijn voldaan.  

Toestemming

Hoe kom je aan toestemming om conservatoir beslag te leggen? Dat dien je aan de rechtbank te vragen, door middel van een advocaat. De advocaat dient bij de rechtbank een zogeheten verlofrekest in, ofwel een verzoekschrift tot het verlenen van verlof. Dat kan alleen als er een procedure aanhangig is, die over het geschil gaat dat er kennelijk is, ook wel genoemd “de hoofdzaak”, dan wel als een procedure aanhangig wordt gemaakt binnen een bepaalde periode. Als er niet al een procedure aanhangig is (of is geweest) tussen de betreffende partijen, dient die procedure alsnog aanhangig te worden gemaakt. Men kan immers niet zomaar beslagen leggen. Daar moet een goede reden voor zijn, omdat men daarmee inbreuk maakt op de rechten van de ander. Die periode om een procedure eventueel alsnog aanhangig te maken, wordt door de advocaat benoemd in het verlofrekest. De advocaat vraagt dan aan de rechtbank, om de termijn bijvoorbeeld te stellen op 4 weken. Als de rechtbank dat goed vindt, moet de advocaat de procedure binnen 4 weken alsnog aanhangig is. Vaak vindt de rechtbank die periode erg lang, zeker als de onderliggende kwestie en het conflict juridisch niet erg ingewikkeld is. Dan wordt er bijvoorbeeld door de rechtbank een periode van 2 weken gegeven, als termijn om de hoofdzaak aanhangig te maken. 

De hoofdzaak

Uit de uitspraak van het gerechtshof te Leeuwarden van 29 juni 2010 (vindplaats ECLI:NL:GHLEE:2010:BN0795) is gebleken dat met het begrip “de hoofdzaak” wordt bedoeld:

een vordering die strekt tot het verkrijgen van een voor tenuitvoerlegging vatbare veroordeling tot voldoening aan de vordering ter verzekering waarvan het conservatoir beslag is gelegd.

Aanhangig

Een procedure is aanhangig in de zin van de wet, op het moment van dagvaarden. De aan de gedaagde partij uitgebrachte (overhandigde of op het woonadres of kantooradres bezorgde) dagvaarding, moet vervolgens aan de rechtbank worden gestuurd. Dat moet de eisende partij doen, die de procedure begint. Voor een bepaalde datum moet de dagvaarding door de eiser bij de rechtbank zijn ingediend. De dagvaarding moet tegen een bepaalde “roldatum” worden ingediend. Maakt de eisende partij daarbij een feit, dan kan dat soms worden hersteld met een “herstelexploit”. Ook dat moet weer binnen een bepaalde termijn (binnen 14 dagen). Ook dat herstelexploit moet tijdig bij de rechtbank worden ingediend. Er gelden dus allerlei termijnen, waarop de advocaat en de deurwaarder moeten letten.

Er zijn nog meer voorwaarden, om een conservatoir beslag te kunnen leggen. Men moet iets te vorderen hebben, van een andere partij. Die vordering moet “bepaalbaar” zijn. De vordering moet nu al bestaan. Het is niet voldoende als deze in de toekomst nog zal ontstaan. De vordering hoeft echter niet reeds nu al opeisbaar te zijn.

Er kan wel beslag worden gelegd op toekomstige alimentatie-betalingen. Zie HR 3 mei 1996, NJ 1996, 473.

Vrees voor verduistering

In sommige gevallen van conservatoir beslag moet de advocaat in het verzoek aan de rechtbank om beslag te mogen leggen, melden dat sprake is van vrees voor verduistering (ofwel: het wegmaken van), en dat moet ook worden onderbouwd. Voorbeelden van conservatoire beslagen waarin dat aan de orde is, betreffen beslagen op onroerende zaken (artikel 725 Rv) en bij maritaal beslag (artikel 768 Rv). Deze vrees voor verduistering houdt in dat er een redelijke verwachting aanwezig is, dat de goederen waarop beslag gelegd zal worden, aan het verhaal zullen worden onttrokken. Deze vrees moet een gegronde vrees zijn, en dat moet men kunnen onderbouwen.

Wetgeving

Artikel 700 e.v. Rv.

Dit artikel is geschreven door de advocaat mr. C.P.M. Engels, kantoorhoudende te Heerhugowaard, en het artikel is van algemene aard. Heeft u vragen over beslag, wilt u beslag laten leggen, of is bij u beslag gelegd? Wilt u weten wat u kunt doen, of wat u moet doen? Neem dan contact op met een advocaat. Het maakt niet uit, of u ondernemer bent, of particulier. U vindt de advocaten in uw regio heel eenvoudig op JouwAdvocaat. Zoek op postcode of woonplaats, en/of op specialisatie, en vind snel een advocaat! Ook stelt u op JouwAdvocaat gratis uw juridische vraag, 24/7, gewoon online! Desgewenst anoniem. 

Meer artikelen

20 JUN

Vervangende toestemming voor aanvraag legitimatiebewijs

Personen- en familierecht

Als het vakantietijd is, begint voor sommige gescheiden ouders de vakantiepret echter nog niet, en is eerst de gang naar de rechter nodig. Zoals wanneer de andere gezaghebbende ouder toestemming weigert om een nieuw legitimatiebewijs aan te vragen. Dit artikel gaat over vervangende toestemming.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard
4 JUL

Vlucht vertraagd?

Consumentenrecht

Het is ontzettend vervelend, en iedereen die wel eens vliegt heeft er mee te maken: vertraging. Bij forse vertraging van minstens 3 uur kan men aanspraak maken op een vergoeding.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard