Vervangende toestemming voor aanvraag legitimatiebewijs

Personen- en familierecht
Overzicht

Als het vakantietijd is, begint voor sommige gescheiden ouders de vakantiepret echter nog niet, en is eerst de gang naar de rechter nodig. Zoals wanneer de andere gezaghebbende ouder toestemming weigert om een nieuw legitimatiebewijs aan te vragen. Dit artikel gaat over vervangende toestemming.

Buitenlandse vakantie

Bij het plannen van een vakantie, komen sommigen er achter dat het legitimatiebewijs van de kinderen (bijna) verlopen is. Of dat het zoek is, of niet geschikt is voor de betreffende reis.

Zo kan men niet naar alle landen toe met een Nederlandse Identiteitskaart. Kijk daarvoor op bijvoorbeeld www.paspoortinformatie.nl.

Veel landen stellen bovendien voorwaarden aan de periode dat een Nationaal paspoort nog geldig moet zijn, ná de terugkomst van de reis. Dat is vaak 6 maanden. Kijk dat goed na, ruim voordat u een reis boekt.

Weigerachtige ex

Als men gescheiden is, levert het niet hebben van een geldig legitimatiebewijs van de kinderen soms nog een extra probleem op: een weigerachtige ex. In het geval de ex met u het ouderlijk gezag uitoefent, dan is diens toestemming nodig.

Stel dat deze ex weigert het aanvraagformulier voor akkoord te ondertekenen. Wat kan daaraan gedaan worden?

Kort geding procedure

Een advocaat kan namens u, als de ex blijft weigeren, een procedure starten om toch een Nationaal paspoort of een Nederlandse identiteitskaart aan te vragen. Dat is een kort geding procedure, waarin een advocaat namens u een zogeheten “vervangende toestemming” vraagt aan de rechter. Als de rechter uw eis toewijst, zal de toestemming van uw ex worden vervangen door de toestemming van de rechter.

Hoe lang gaat dat duren?

Houd er rekening mee, dat u dit ruim van te voren probeert aan te kaarten bij uw ex en vervolgens zo nodig bij een advocaat. De advocaat moet immers nog de dagvaarding opstellen, een datum voor de zitting bij de rechtbank laten vaststellen, en dan moet de rechter ook nog de tijd hebben om een vonnis op te stellen. Daar is al snel enkele weken tot een maand mee gemoeid. In de regel dient men er namelijk rekening mee te houden dat er al snel 2 weken zitten tussen de datum van aanvraag van een zittingsdatum bij de rechtbank en de zitting. De deurwaarder moet de andere partij ook nog de dagvaarding “betekenen”, en er moeten in de regel minstens 7 dagen zitten tussen de dag van het uitreiken van de dagvaarding en de dag van het plaatsvinden van de zitting. Dan is er – behoudens uitzonderingen – een periode van een week nodig om een vonnis te schrijven. En dan moet u met dat vonnis ook nog een legitimatiebewijs aanvragen.

Al met al, is het niet eenvoudig. Wacht dus niet tot het laatste moment met het regelen van deze zaken!

LET OP: voor de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart voor een minderjarige van 12 jaar of ouder is geen toestemming nodig van de andere ouder. Dus wèl voor de aanvraag van een Nationaal paspoort, niet voor de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart, in het geval van kinderen vanaf 12 jaar.

Meer artikelen

4 JUL

Vlucht vertraagd?

Consumentenrecht

Het is ontzettend vervelend, en iedereen die wel eens vliegt heeft er mee te maken: vertraging. Bij forse vertraging van minstens 3 uur kan men aanspraak maken op een vergoeding.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard
12 SEP

Pro deo

JouwAdvocaat

Pro deo advocaat Als men een advocaat zoekt, ontstaat vaak onduidelijkheid over de termen “pro deo” en “toevoeging” ofwel over gefinancierde rechtsbijstand.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard