Toevoeging

JouwAdvocaat
Overzicht

In bepaalde gevallen kan men als particulier in aanmerking komen voor rechtsbijstand, die wordt gefinancierd door de overheid. Dat noemt men ook wel een "toevoeging" of "pro deo".

Als men een advocaat zoekt, bestaat vaak onduidelijkheid over deze termen “pro deo” en “toevoeging”.

Van overheidswege gefinancierde rechtsbijstand

Meer dan de helft van de advocaten werkt op basis van gefinancierde rechtsbijstand. In dat geval betaalt de overheid aan de advocaat een vergoeding, en wordt aan de rechtzoekende een eigen bijdrage opgelegd. Deze eigen bijdrage moet de cliënt aan de advocaat betalen.

Honorarium

Advocaten die niet op basis van gefinancierde rechtsbijstand werken, declareren in principe op basis van het afgesproken uurtarief. Per uur wordt een bepaald bedrag gedeclareerd, eventueel vermeerderd met kantoorkosten van bijvoorbeeld 5%. Over deze kosten dient de advocaat btw te declareren van 21%. Bij sommige advocaten kan men een prijsafspraak maken. Dan wordt er een vaste prijs gedeclareerd, in plaats van een tarief per uur. Een advocaat kan zelf beslissen of deze wel of niet zaken behandelt op basis van gefinancierde rechtsbijstand.

Raad voor Rechtsbijstand

De gefinancierde rechtsbijstand wordt uitgevoerd door de Raad voor Rechtsbijstand. De website is www.rvr.org. Op deze website vindt u veel informatie.

Voorwaarden gefinancierde rechtsbijstand

Als men een juridische kwestie heeft waarbij een advocaat noodzakelijk is, kan een advocaat een aanvraag indienen voor gefinancierde rechtsbijstand. Als de aanvraag wordt toegewezen, wordt de advocaat toegevoegd aan de cliënt, om bijstand te verlenen. In de regel moet het gaan om een particulier, die bijstand nodig heeft, en wordt geen gefinancierde rechtsbijstand verstrekt aan een ondernemert om zakelijke geschillen. Als een ondernemer gaat scheiden, is natuurlijk sprake van een kwestie die niet zakelijk is, en kan er mogelijk wel gefinancierde rechtsbijstand worden aangevraagd.

Toetsing

De aanvraag wordt op 3 onderdelen getoetst:

1. is de bijstand van een advocaat nodig?

2. wat is uw inkomen?

3. wat is uw vermogen?

Als men samenwoont, of gehuwd is, is ook het inkomen van de partner of echtgenoot van belang. Ook is van belang of men, als men alleenstaand is, kinderen heeft. In dat geval geldt voor de alleenstaande namelijk de – hogere – gezinsnorm voor het maximale inkomen en het vermogen.

Als zowel het inkomen als het vermogen beneden een bepaalde norm blijven, kan de aanvraag worden toegewezen als een advocaat nodig is.

Eigen bijdrage

De rechtzoekende wordt door de Raad voor Rechtsbijstand een eigen bijdrage opgelegd aan advocaatkosten. Deze eigen bijdrage moet men aan de advocaat betalen. De eigen bijdrage kunt u vinden op www.rvr.org .nl.

Op het moment dat het dossier wordt gesloten, moet de advocaat aan de Raad voor Rechtsbijstand melden wat het resultaat is. Heeft u bijvoorbeeld een zaak gewonnen, en krijgt u een flink bedrag van de wederpartij, dan wordt de toevoeging met terugwerkende kracht ingetrokken. Kijk voor de grenzen van het resultaat op http://www.rechtsbijstand.nl/ik-ontvang/heeft-mijn-zaak-financieel-resultaat-opgeleverd.

TIP

Wat sommigen niet weten, is dat men veelal aanspraak kan maken op bijzondere bijstand, voor de declaraties van de advocaat voor de eigen bijdrage. Vraag het na bij de afdeling Sociale Zaken van uw gemeente! Als uw aanspraak op bijzondere bijstand wordt toegewezen, wordt de rekening voor u betaald. Dan kost de advocaat u dus niets.

Griffierecht

Dit kan ook gelden voor het griffierecht. Deze moet men aan de rechtbank betalen, indien men procedeert. Als men daarvoor bijzondere bijstand krijgt, worden ook die kosten voor u betaald. Dus check of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand! Vragen? Als u nog vragen heeft over gefinancierde rechtsbijstand, kunt u contact opnemen met uw advocaat of met de Raad voor Rechtsbijstand.

Meer artikelen

20 JUN

Vervangende toestemming voor aanvraag legitimatiebewijs

Personen- en familierecht

Als het vakantietijd is, begint voor sommige gescheiden ouders de vakantiepret echter nog niet, en is eerst de gang naar de rechter nodig. Zoals wanneer de andere gezaghebbende ouder toestemming weigert om een nieuw legitimatiebewijs aan te vragen. Dit artikel gaat over vervangende toestemming.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard
4 JUL

Vlucht vertraagd?

Consumentenrecht

Het is ontzettend vervelend, en iedereen die wel eens vliegt heeft er mee te maken: vertraging. Bij forse vertraging van minstens 3 uur kan men aanspraak maken op een vergoeding.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard