Hoe word je medehuurder?

Huurrecht
Overzicht

Gaat u trouwen, of gaat u een geregistreerd partnerschap aan, met iemand die in een huurwoning woont, dan bent u automatisch medehuurder. Dat is dus ook het geval, als het huurcontract enkel op naam van de andere echtgenoot of geregistreerd partner zou staan.

Hoe wordt men medehuurder?

- door met de huurder te trouwen

- door de verhuurder het contract aan te laten vullen (als de verhuurder daar tenminste mee instemt)

Als de verhuurder niet binnen 3 maanden uw verzoek accepteert, en de huurovereenkomst aanpast, kan men een procedure voeren bij de kantonrechter. Als u aan 3 voorwaarden voldoet, dan beslist de kantonrechter dat er een medehuurder zal zijn. Dan moet de verhuurder dus het contract aanpassen.

Voorwaarden van medehuur

In de wet staan in artikel 7:267 BW de voorwaarden voor medehuur. De 3 voorwaarden zijn:

- u voert samen 2 jaar of langer een duurzame gemeenschappelijke huishouding in de betreffende woning. Deze categorie geldt overigens niet voor ouders bij wie volwassen kinderen inwonen (tenzij deze kinderen ouder zijn dan 35 jaar);

- de ander kan de huur eventueel alleen betalen;

- u mag niet de bedoeling hebben om, terwijl u zelf de woning niet meer wilt huren, een ander gemakkelijk aan een huurovereenkomst te helpen.

Vertrek van de huurder

Als de huurder vertrekt uit de woning, dan wordt de achterblijvende medehuurder de huurder. Inwonende kinderen Let op: als er sprake is van kinderen die bij hun ouders inwonen, en al volwassen zijn, dan zijn zij geen medehuurder.

Ongehuwde samenwoning en huurrecht

Ook is het zo, dat samenwoners geen huurrechten hebben, als bijvoorbeeld de huurder komt te overlijden. Dan eindigt de huurovereenkomst, en de samenwonende partner zal dan moeten vertrekken. Deze heeft immers geen huurovereenkomst. Dat kunt u niet voorkomen door een samenlevingscontract te sluiten. Enkel wanneer u een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaat, krijgt u medehuurderschap.

Meer artikelen

20 JUN

Vervangende toestemming voor aanvraag legitimatiebewijs

Personen- en familierecht

Als het vakantietijd is, begint voor sommige gescheiden ouders de vakantiepret echter nog niet, en is eerst de gang naar de rechter nodig. Zoals wanneer de andere gezaghebbende ouder toestemming weigert om een nieuw legitimatiebewijs aan te vragen. Dit artikel gaat over vervangende toestemming.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard
4 JUL

Vlucht vertraagd?

Consumentenrecht

Het is ontzettend vervelend, en iedereen die wel eens vliegt heeft er mee te maken: vertraging. Bij forse vertraging van minstens 3 uur kan men aanspraak maken op een vergoeding.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard