Gezamenlijk ouderlijk gezag

Personen- en familierecht
Overzicht

Als er een kind wordt geboren, is er altijd op zijn minst 1 persoon met ouderlijk gezag: de moeder. Dat is zo in de wet geregeld: de moeder heeft van rechtswege, automatisch, ouderlijk gezag. Maar hoe regelt u desgewenst gezamenlijk ouderlijk gezag?

Ongehuwd samenwonen

En wat gebeurt er, als men ongehuwd samenwoont, en er wordt een kind geboren? Heeft men dan ook samen het gezag? Nee, niet automatisch. De moeder heeft door het moederschap* het ouderlijk gezag. De vader – degene die het kind met toestemming van de moeder heeft erkend bij de burgerlijke stand – kan samen met de moeder vragen om ook hem met ouderlijk gezag te belasten.

Waar vraagt men ouderlijk gezag aan?

Bij de rechtbank, feitelijk bij de griffie. Als u naar de rechtbank gaat, helpt men u aan de informatiebalie verder. Er wordt dan een aantekening gemaakt in het gezagsregister. Dat is een register waarin over alle minderjarigen staat vermeld wie het ouderlijk gezag over hen uitoefent, tenzij sprake is van kinderen die zijn geboren uit ouders die gehuwd zijn (geweest) of uit ouders die geen gezamenlijk ouderlijk gezag hebben over de kinderen.

Erkenning

Alleen wanneer de vader een kind heeft erkend (bij de ambtenaar van de burgerlijke stand), kunt u gezamenlijk gezag laten aantekenen bij de griffie. Veel eenvoudiger is het, om dit gewoon online te regelen. Met uw DigiD kunt u inloggen, en heel eenvoudig gezamenlijk gezag registreren. U vindt het op www.rechtspraak.nl.

• uitzonderingen daargelaten, zoals wanneer men onder curatele staat, omdat men op grond van de wet niet in staat wordt geacht tot de uitoefening van ouderlijk gezag.

Doorlink:

https://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Formulieren/Documents/Verzoek-tot-het-gezamenlijk-uitoefenen-van-het-gezag-over-een-minderjarige.pdf

Meer artikelen

20 JUN

Vervangende toestemming voor aanvraag legitimatiebewijs

Personen- en familierecht

Als het vakantietijd is, begint voor sommige gescheiden ouders de vakantiepret echter nog niet, en is eerst de gang naar de rechter nodig. Zoals wanneer de andere gezaghebbende ouder toestemming weigert om een nieuw legitimatiebewijs aan te vragen. Dit artikel gaat over vervangende toestemming.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard
4 JUL

Vlucht vertraagd?

Consumentenrecht

Het is ontzettend vervelend, en iedereen die wel eens vliegt heeft er mee te maken: vertraging. Bij forse vertraging van minstens 3 uur kan men aanspraak maken op een vergoeding.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard