Bezwaarschrift of pro forma bezwaar

Bestuursrecht
Overzicht

Wat is een bezwaarschrift?

Bezwaar maken

Met een bezwaarschrift kunt u - kort gezegd - bezwaar maken tegen een beslissing van een overheidsorgaan waar u het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld van het UWV, of van de gemeente. Een bezwaarschrift is vergelijkbaar met een brief. U schrijft daarin dat u het niet eens bent met een beslissing. Ook schrijft u waarom u het niet eens bent met de beslissing.

U voegt nog een en ander toe, zoals uw naam. Op deze website vindt u meer informatie over hetgeen men in een bezwaarschrift dient te vermelden. Ook staat in de beschikking zelf meestal duidelijk aangegeven wat u in het bezwaarschrift moet vermelden.

Bezwaartermijn van 6 weken

Van groot belang is de termijn. U heeft in de regel 6 weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen tegen een beslissing van een gemeente, die een beschikking is. De termijn begint in principe te lopen op de eerstvolgende dag na de datum van de beslissing. Houd die termijn dus goed in de gaten. Die termijn is niet altijd 6 weken, en begint ook niet altijd te lopen na de datum van de beslissing. Let dus goed op, en laat u zonodig van juridisch advies voorzien.

Pro forma bezwaar

Een periode van 6 weken lijkt redelijk lang, maar er kunnen allerlei redenen bestaan om aan die periode niet of nauwelijks genoeg te hebben om het bezwaarschrift op te stellen. Daar heeft de wetgever rekening mee gehouden. Wat u dan kunt doen is het volgende. Zorg ervoor dat u binnen de termijn van 6 weken een zogeheten pro forma bezwaarschrift indient. Een pro forma bezwaarschrift houdt eigenlijk niet meer in, dan dat u schriftelijk meldt het niet eens te zijn met de beslissing, maar op dat moment nog niet goed kunt onderbouwen waarom dat zo is. Bijvoorbeeld omdat u daar nog hulp bij dient te vragen, of omdat u eerst nog wat uit moet zoeken. Het is dan van belang dat u dat pro forma bezwaarschrift indient binnen de bezwaartermijn van 6 weken, en dat u de termijn niet laat verlopen. Op uw pro forma bezwaarschrift moet u ook de term "pro forma" vermelden.

Gronden van het bezwaar

In het pro forma bezwaarschrift schrijft u ook dat u wat meer tijd nodig heeft om het bezwaarschrift te onderbouwen, en dat u de gronden van het bezwaar nog zult melden. Voeg daaraan in het kort toe, waarom u het er niet mee eens bent (bijvoorbeeld: ten onrechte wordt mijn uitkering gekort en moet alsnog rekening worden gehouden met mijn omstandigheden) De gemeente zal u dan schriftelijk melden dat u nog een periode van bijvoorbeeld 4 weken krijgt om alsnog de gronden van uw bezwaar in te dienen en te onderbouwen waarom u bezwaar maakt tegen een beslissing.

Vraag een deskundige om hulp 

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk een deskundige, zoals een advocaat, vraagt om u hierbij te helpen. Dient u immers niet op tijd een bezwaarschrift in, of dient u niet op tijd de gronden (onderbouwing) van uw bezwaar in, dan heeft dat in principe tot gevolg dat de beslissing waar u het niet mee eens bent, vast staat. Op die regel bestaan uitzonderingen, zodat u zich ook door een deskundige dient te laten adviseren, als u een bezwaartermijn heeft laten verlopen. Op deze website http://www.jouwadvocaat.nl vindt u gespecialiseerde advocaten die u daarbij kunnen helpen. 

Voorbeeld van pro forma bezwaarschrift

Onderstaand treft u een voorbeeld aan van een zogeheten "pro forma bezwaarschrift" tegen een beslissing van een gemeente. Het is slechts een voorbeeld, en het kan zijn dat dit voorbeeld in uw geval niet gebruikt kan worden. U kunt bovendien niet tegen alle beslissingen die u - naar u meent - aangaan, een bezwaarschrift indienen, en niet alle beslissingen zijn beschikkingen. Laat u dan ook altijd goed adviseren door een deskundige. Een gespecialiseerde advocaat bij u in de buurt vindt u heel eenvoudig op JouwAdvocaat.nl.

=================================================================================

Voorbeeld van pro forma bezwaarschrift tegen een beschikking van de gemeente

(dit is een algemeen voorbeeld, en het kan zijn dat dit voorbeeld niet geschikt is voor uw situatie; raadpleeg altijd eerst een deskundige, die u kan adviseren. Dit voorbeeld vervangt geen juridisch advies voor uw situatie en u gebruikt het voor eigen rekening en risico. De aansprakelijkheid van JouwAdvocaat dan wel van de opsteller van dit voorbeeld is uitdrukkelijk uitgesloten. Indien u dat niet aanvaardt, dient u dit voorbeeld niet te gebruiken)

 

TEVENS PER AANGETEKEND BERICHT

College van Burgemeester en Wethouders

Gemeente [plaats]

Postbus [invullen]

[postcode] [plaats]

 

[plaats], [datum]

[uw kenmerk/registratienummer]

 

BEZWAARSCHRIFT (PRO FORMA)

 

Geacht college,

Op [datum} heeft u een beslissing genomen, inzake [invullen waar het over gaat, bijvoorbeeld een aanvraag van een urgentiestatus of een uitkering]. Van deze beslissing zend ik u bijgaand* een kopie.

Met die beslissing ben ik het niet eens. Binnen 6 weken kan ik tegen die beslissing een bezwaarschrift indienen. Die termijn is nog niet verstreken. Omdat ik meer tijd nodig heb om mijn bezwaren in een bezwaarschrift te melden, dien ik hierbij dit bezwaarschrift "pro forma" in, op nader aan te voeren gronden.

Ik verzoek u mij te melden tot welke datum ik de gronden van mijn bezwaar bij u kan indienen, zodat dit bezwaarschrift onderbouwd wordt. In ieder geval maak ik bezwaar tegen het besluit omdat (bijvoorbeeld; mijn uitkering ten onrechte wordt gekort en alsnog rekening dient te worden gehouden met mijn omstandigheden).  

Vervolgens wil ik graag gehoord worden over mijn bezwaar. Ook verzoek ik u mijn kosten voor indiening van dit bezwaarschrift aan mij te vergoeden.

Hoogachtend,

[naam]

[adres]

[geboortedatum]

[telefoonnummer]

[email]

[BSNnummer, indien van toepassing]

 

Bijlage*: kopie van de beschikking, waartegen ik dit bezwaarschrift pro forma indien

BEWAAR EEN KOPIE VAN DIT PRO FORMA BEZWAARSCHRIFT

Meer artikelen

20 JUN

Vervangende toestemming voor aanvraag legitimatiebewijs

Personen- en familierecht

Als het vakantietijd is, begint voor sommige gescheiden ouders de vakantiepret echter nog niet, en is eerst de gang naar de rechter nodig. Zoals wanneer de andere gezaghebbende ouder toestemming weigert om een nieuw legitimatiebewijs aan te vragen. Dit artikel gaat over vervangende toestemming.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard
4 JUL

Vlucht vertraagd?

Consumentenrecht

Het is ontzettend vervelend, en iedereen die wel eens vliegt heeft er mee te maken: vertraging. Bij forse vertraging van minstens 3 uur kan men aanspraak maken op een vergoeding.

C.P.M. Engels

Engels Ploeger advocaten

Heerhugowaard