Prejudiciële beslissing
De Hoge Raad heeft op 16 oktober 2015 een uitspraak gedaan. De Hoge Raad heeft in een zogeheten “prejudiciële beslissing” geoordeeld dat een makelaar die werkt voor de verhuurder, aan een huurder geen bemiddelingskosten in rekening mag brengen. In het geval een bemiddelaar een woning, die door een verhuurder wordt aangeboden, op zijn website plaatst, treedt het daarmee op als bemiddelaar voor de verhuurder. In de wet staat in artikel 7:417 lid 4 B.W. en in artikel 7:427 B.W. dat dat niet mag.
Op www.rechtspraak.nl vindt u de beslissing, die als volgt luidt:
“5. Beslissing
De Hoge Raad: beantwoordt de prejudiciële vragen als volgt:
( a) De overeenkomst, al dan niet op schrift, waarbij een verhuurder met een huurbemiddelaar is overeengekomen dat deze verhuurder om niet, op een website van de huurbemiddelaar, de woonruimte die deze verhuurder wenst te verhuren, vrijblijvend mag plaatsen en dat na plaatsing op deze website voor een ieder kenbaar is dat deze woonruimte te huur is, heeft in beginsel te gelden als een bemiddelingsovereenkomst tussen de verhuurder en de huurbemiddelaar als bedoeld in artikel 7:425 BW. Op grond van art. 7:427 BW is art 7:417 lid 4 BW daarop dus van toepassing.
( b) Het maakt voor de beantwoording onder (a) geen verschil of de huurbemiddelaar zelf actief de verhuurder benadert met het verzoek of hij woonruimte te huur heeft die de huurbemiddelaar op zijn website wil plaatsen, of dat de verhuurder aan de huurbemiddelaar meldt dat de woonruimte op de website van de huurbemiddelaar kan worden geplaatst.
( c) Hetgeen hiervoor onder (a)-(b) is beslist, is anders indien de beheerder van de website stelt, en bij gemotiveerde betwisting bewijst, dat de website alleen als ‘elektronisch prikbord’ functioneert, dat wil zeggen dat de beheerder daarvan niet de aspirant-verhuurder en -huurder van elkaar afschermt en het hun dus niet onmogelijk maakt dat zij rechtstreeks en zonder zijn tussenkomst met elkaar in contact treden om over de totstandkoming van een huurovereenkomst te onderhandelen.
( d) Uit hetgeen hiervoor in (c) is vermeld volgt dat het voor de beantwoording onder (a) verschil maakt of de huurbemiddelaar in de advertentie van de woonruimte (website) vermeldt dat de potentiële huurder contact dient op te nemen met de verhuurder, mits diens contactgegevens in de advertentie zijn vermeld;”
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2015:3099
Indien de bemiddelaar enkel voor de huurder optreedt, dan mogen er dus wèl bemiddelingskosten worden gedeclareerd. Indien de bemiddelaar uitsluitend of tevens voor de verhuurder optreedt, dan mogen er geen bemiddelingskosten worden gedeclareerd aan de huurder. Daarbij is niet van belang of de verhuurder voor de bemiddeling betaalt.
Courtage
Helaas gebeurt het dus regelmatig dat er tòch bemiddelingskosten (courtage) worden gefactureerd. Daar kunt u wat aan doen!
Als aan u wordt gevraagd dergelijke kosten te betalen, dan kunt u zich er op beroepen dat die niet aan u in rekening worden gebracht.
Heeft u al betaald, dan kunt u het volgende doen.
Binnen 5 jaar nadien kunt u de reeds betaalde kosten terugvorderen. Ofwel: eisen dat het aan u wordt terugbetaald. Dat moet u schriftelijk eisen. Heeft u daarbij hulp nodig, dan kunt u een advocaat benaderen.
Kennelijk zijn er verhuurmakelaars die na de uitspraak van de Hoge Raad snel hun deuren hebben gesloten, om te proberen onvindbaar te zijn. Zo proberen deze makelaars te voorkomen dat ze veel geld, dat zij jarenlang onterecht hebben geïncasseerd, moeten terugbetalen. In dat geval is het natuurlijk lastig, om uw claim in te dienen. Stuur de brief dan ook zo snel mogelijk, nu de kans het grootst is om de verhuurmakelaar te pakken te krijgen.
Lukt het niet om uw geld terug te krijgen met deze brief?
Raadpleeg dan een gespecialiseerde advocaat. Deze vindt u heel eenvoudig in uw eigen regio op JouwAdvocaat.nl. Ook vindt u op de website het dichtstbijzijnde advocatenkantoor met een inloopspreekuur. Daar kunt u gratis en vrijblijvend even binnenlopen. De meeste kantoren stellen het op prijs indien u van tevoren even belt, zodat de bezoekers over het inloopspreekuur kunnen worden verdeeld bij grote drukte. Zodoende lopen de wachttijden niet onnodig op.